czwartek, 29 października 2009

Przemiła niespodzianka : wyróżnienia

Ostatnio spotkały mnie przemiłe niespodzianki:

Wyróżnienie od KonKaty:




Wyróżnienie od Aleksandry:

Radości małe i duże


Premia od Edit i Kasmatki






Otrzymałam ją razem z tymi takimi zasadami (cytat z blogu Edit):
  1. opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym i linkiem do osoby od której go otrzymałaś
  2. przekaż go do 10 osób (wiem,wiem nie jest to łatwe)
    z prośba o opublikowaniu zasad.
  3. osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.
    Kochani mile będziecie widziani w gronie stałych gości - obserwujących blog.
    Zasadą powyższej premii jest poznanie jak największej liczby blogów, a zostawienie swojej wizytówki jest dla Ciebie reklamą i zachęceniem do odwiedzenia Twojego bloga. Myślę, że każdy z nas marzy o jak największej liczbie gości :)
Bardzo dziękuję!!!

Premię przekazuję do:
  1.  Ludkasz 
  2.  KonKata
  3.  Apuni  
  4.  Sajo
  5.  Askoz
  6.  Aleksandry
  7.  Dana M.
  8.  AniaZosia 
  9.  Brzydula
  10.  Raj Lal

poniedziałek, 26 października 2009

Ciasto miodowe z kajmakiem, masą budyniową i orzechami - Snickers

Przepis na to ciasto pochodzi z gazetki "Mój przepis". Jest ono naprawdę pyszne, chociaż dość słodkie (ja dodałam mniej cukru do ciasta i masy budyniowej).



Przepis na ciasto miodowe z kajmakiem , masą budyniową i orzechami:

Ciasto:
  • 55 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 22 dag cukru ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody;
Masa orzechowa: 
  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich,
  • 11 dag cukru,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 2 łyżki miodu;
Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy,
  • 375 ml mleka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 11 dag cukru (o ile budyń nie jest już z cukrem);
Kajmak:
  • puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka z masą krówkową)
  • dżem z czarnej porzeczki;
Ciasto:
Mleko, miód, cukier i margarynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek, sodę i jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Piec każdą ok. 15-20 min. Ostatnią cześć piec razem z masą orzechową.

Masa orzechowa:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, do płynnej masy dodać orzechy. Wylać masę na surowe ciasto.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Zmiksować masło, do masła małymi porcjami dodawać budyń, doprawić sokiem z cytryny.

Układanie:
Ciasto - masa kajmakowa - ciasto - dżem - masa budyniowa - ciasto z orzechami
Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień, gdy ciasto „przegryzie się” z masami.

sobota, 10 października 2009

Wyróżnienie

Otrzymałam takie oto wyróżnienie od Doris' decoupage:

.
Dziękuję!

Wyróżnienie przekazuję do Gosiaw oraz Cichutki kącik Joie.
Obydwa blogi, a właściwie zdolne właścicielki od dawna podziwiam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...