piątek, 29 stycznia 2010

Rogaliki półfrancuskie

Jest to bardzo prosty przepis na rogaliki. Robi się je szybko i łatwo.
Rogaliki pomagał mi robić mój młodszy synek, który jest obecnie chory i nudzi się.


 



Przepis na rogaliki półfrancuskie dietetyczne:

Składniki:
  • 50 dag twarogu,
  • 50 dag margaryny,
  • 50 dag mąki,
  • powidła;
Twaróg utrzeć z margaryną, dodać mąkę i wyrobić. Ciasto cienko  rozwałkować, wycinać kwadraty i na każdy nałożyć powidła. Zawinąć.  Rogaliki piec w temperaturze ok. 180 stopni około 20 minut.

czwartek, 28 stycznia 2010

Kołduny ziemniaczane z mięsem

Przepis pochodzi z  gazetki "Przyślij przepis". Bardzo lubię placki ziemniaczane i gdy wpadł mi on w ręce postanowiłam spróbować. Kołduny wyszły smaczne, jednak mi smakowały takie od razu po usmażeniu - chrupiące. Duszone w sosie też są niezłe.




Przepis na kołduny ziemniaczane z mięsem mielonym:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz;
kotlety z mięsa mielonego:
  • 1,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta namoczona w mleku,
  • sól, pieprz;
  • olej, kostka bulionowa, mąka, woda;
Obieramy ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach  i odciskamy sok - najlepiej przez ściereczkę. Cebulę drobno kroimy lub ścieramy razem z ziemniakami i dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Wsypujemy mąkę i przyprawy i mieszamy. Ciasto ma być gęściejsze niż na placki ziemniaczane.

kotlety: 
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy płaskie kotlety i smażymy. 

kołduny: 
Gdy kotlety z mięsa mielonego ostygną oblepiamy na grubość ok. 1 cm masą ziemniaczaną. Smażymy. Następnie układamy w garnku i zalewamy sosem (przygotowanym z mąki, wody i kostki bulionowej  - lub domowego wywaru mięsnego). Dusimy 5-10 minut.

sobota, 23 stycznia 2010

Naleśniki z przepysznym farszem i sosem

Przepis na te naleśniki pochodzi ze strony Wielkie Żarcie (udostępniony przez nutellę). Są one naprawdę przepyszne. Wszystkim bardzo smakują - i dorosłym i dzieciom. Farsz powinien być dość pikantny, ale ja ze względu na dzieci daję niewiele ostrej papryki.






Przepis  na "Naleśniki z mięsem mielonym, pieczarkami, kukurydzą i  sosem":

Składniki:

naleśniki:
- 25 dag mąki,
- 1,5 szkl. mleka 3,2 lub 2%,
- 3 jajka,
- 2 łyżki margaryny,
- szczypta soli;

farsz:
- 35 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina),
- 15 dag pieczarek,
- 850 ml pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skórki),
- 1 puszka kukurydzy,
- pęczek dymki,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra;

sos:
- 10 dag sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- pęczek natki pietruszki lub szczypiorku,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. bulionu z kostki;

Naleśniki:
Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 4 naleśniki. 
 Farsz:
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smazyć 3-5 minut. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą. Dusić 15 minut, dodać przyprawy. 
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i rosół. Cały czas mieszając dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać (według tego przepisu sos wychodzi bardzo gęsty, do sosu można dodać mniej sera, a więcej mleka i bulionu).

Naleśniki posmarować farszem, zwinąć (ja zawijam tak jak krokiety), włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 minut w 200 stopniach. Gotowe posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...