Kolejny przepis z blogu
kuchareczki58.
Przepis na sernik na ciemnym spodzie (cytuję):
Ciasto:
- 3/4 kostki margaryny,
- 3 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego ( dałam wiaderkowy),
- 6 żółtek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 białek,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 kostka margaryny,
- kilka kropel olejku arakowego ok. 5-7;
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy wysypać na stolnice i zagnieść z nich ciasto. Następnie wstawić do lodówki.
Do masy serowej należy ubić robotem: margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta startą na tarce o dużych otworach.
Sernik należy piec około 1 godzinę ( +ok.10min) w temp. 200 stopni C ( bez termoobiegu ).
Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Blaszka miała wymiar : 25 cm x 40 cm .
Smacznego!