... czyli kotlety mielone z niespodzianką, jak mówi mój młodszy synek.
Przepis na zrazy mielone z serem, cebulą i ogórkiem kiszonym:
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego;
- 1 jajko;
- 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie;
- sól, pieprz (ewentualnie inne przyprawy);
- 1 cebula lub 3 ząbki czosnku;
- ser, cebula i ogórki kiszone na nadzienie;
- bułka tarta;
- olej do smażenia;
Do mięsa mielonego dodać:
- 1 jajko,
- odciśniętą bułkę,
- drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę lub czosnek przeciśnięty przez praskę,
- sól, pieprz (ewentualnie inne przyprawy)
i dobrze wyrobić na pulchną masę.
Cebulę i ogórki kiszone pokroić w słupki, plasterki sera przekroić na pół:
Z masy mięsnej formować placuszki. Na środek każdego nakładać cebulę i ogórka kiszonego zawinięte w plasterek sera:
Uformować podłużne zrazy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
Smacznego!