wtorek, 30 czerwca 2009

Gulasz z piersi kurczaka - przepis

Przepis na ten gulasz znalazłam 4 lata w serwisie Wielkie Żarcie. Od tego czasu regularnie pojawia się na naszym stole. Głównie dlatego, że moim dzieciom bardzo smakuje - nawet mojemu starszemu synkowi, który jest niejadkiem.







Przepis:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 papryka (ja daję 3 papryki: zieloną, czerwoną i żółtą),
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • groszek konserwowy - mała puszka,
  • przecier pomidorowy w puszce (najmniejszy),
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki stołowe maggi,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sól , pieprz , vegeta.

Piersi, pieczarki, paprykę, marchewkę oraz cebulę pokroić. Piersi posypać 1 łyżeczką curry, 1 łyżką przyprawy chińskiej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na 20 minut.
Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka ( 3, 4 minuty) oraz marchew, pieczarki, cebulę i paprykę. Przekładamy do naczynia, w którym będzie się dusiło, dodajemy 2 łyżki stołowe maggi, 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę vegety ( z solą i vegetą trzeba uważać - sos sojowy i maggi są słone). Dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i odsączony groszek. Doprawić według uznania pieprzem.

2 komentarze:

  1. Na temat takich gulaszów i sosów robię wariacje. Uzywam warzyw jakie akurat mam lub kupuję mrożone.Zawsze z ryżem. Pychota.
    Ryż gotuję wcześniej a potem na patelni go odsmażam na oleju z dodatkiem np curry lub kurkumy. Robi się sypki i aromatyczny.Z ryzem miała wiele doświadczeń aż w koncu nauczyłam go posłuszeństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails