sobota, 26 września 2009

Biszkopt z galaretkami

Poniżej przepis na przepyszny biszkopt z masą śmietanowo-galaretkową  zrobiony przez moją mamę.



Przepis:

Biszkopt: 
  • 1 i 1/4 szklanki cukru, 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej, 
  • 90 ml oleju, 
  • 6 jajek, 
  • 1 łyżka octu, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Masa:
 
  • 800 g kwaśnej śmietany (18%), 
  • 3 op. różnych galaretek (po 80 g), 
  • 1/2 op. cukru wanilinowego (8 g), 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 łyżki żelatyny;
Sposób przyrządzania:

Biszkopt:
1.Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
2.Dodawać po 1 żółtku, olej i ocet, chwilę mieszać. Na koniec dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
3.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35cm.
4.Piec 30 minut w temp. 180°C.

Masa:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 220ml gorącej wody.
2.Śmietanę ubijać z cukrem i cukrem waniliowym ok. 7 min.
3.Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i dolać gorącej wody, tak aby dopełnić szklankę. Małym strumykiem wlewać do śmietany, chwilę mieszać.
4.Galaretkę po zastygnięciu pokroić w kostkę. Dodać do śmietany, wymieszać.

Biszkopt z galaretkami:
1.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
2.Dowolnie udekorować.

5 komentarzy:

  1. Biszkopt wyglada smakowicie!!! Musze go koniecznie sprobowac! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie, ale mi smaka narobiłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, zapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia. Zasłużyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super, mi wyszlo bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt z galaretkami był pyszny. Pozdrowienia dla mamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...