czwartek, 28 stycznia 2010

Kołduny ziemniaczane z mięsem

Przepis pochodzi z  gazetki "Przyślij przepis". Bardzo lubię placki ziemniaczane i gdy wpadł mi on w ręce postanowiłam spróbować. Kołduny wyszły smaczne, jednak mi smakowały takie od razu po usmażeniu - chrupiące. Duszone w sosie też są niezłe.




Przepis na kołduny ziemniaczane z mięsem mielonym:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz;
kotlety z mięsa mielonego:
  • 1,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta namoczona w mleku,
  • sól, pieprz;
  • olej, kostka bulionowa, mąka, woda;
Obieramy ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach  i odciskamy sok - najlepiej przez ściereczkę. Cebulę drobno kroimy lub ścieramy razem z ziemniakami i dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Wsypujemy mąkę i przyprawy i mieszamy. Ciasto ma być gęściejsze niż na placki ziemniaczane.

kotlety: 
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy płaskie kotlety i smażymy. 

kołduny: 
Gdy kotlety z mięsa mielonego ostygną oblepiamy na grubość ok. 1 cm masą ziemniaczaną. Smażymy. Następnie układamy w garnku i zalewamy sosem (przygotowanym z mąki, wody i kostki bulionowej  - lub domowego wywaru mięsnego). Dusimy 5-10 minut.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kołduny :) Kiedyś ze znajomymi jeżdziliśmy po róźnych bardzo eleganckich resatauracjach i bralismy wszędzie po prostu kołduny w rosole hihi :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie, nie wiem co na to mój żołądek, ale ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to naprawdę przepysznie! Aż wstyd przyznać, że jeszcze takich nie jadłam. ;))) Koniecznie muszę wypróbować, dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wyglądają, muszę wypróbować, ja serdecznie zapraszam na mojego kurczaka z brzoskwiniami;))
    http://artnova24.blogspot.com/2010/08/ogaszam-pyszne-candy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze wypróbuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...