środa, 23 czerwca 2010

Pyszne ciasteczka drożdżowe

Ciasteczka te piekę już od paru lat. Są pyszne. Wszystkim - a szczególnie moim dzieciom - bardzo smakują.



Przepis na ciasteczka krucho-drożdżowe:

  • 30 dag mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 dag drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru,
  • dowolny dżem, marmolada lub powidła;
Wszystkie składniki zagnieść. Drożdże można dodać rozkruszone lub rozpuścić je w śmietanie i cukrze. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie rozwałkować, wycinać szklanką i sklejać (tak jak pierogi) z dżemem w środku. Piec w temperaturze 175 stopni do złotego koloru (ok. 12 minut). 
Smacznego:)




Ślicznie dziękuję za odwiedziny i za pozostawione komentarze:)

12 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie! Zapiszę przepis i wypróbuję w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ,mam podobny przepis, faktycznie są pyszne -pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota ,na pewno sprobuje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) pewnie cudnie pachniało w całym domu :)

    dla mnie drożdżowe wypieki są jak czarna magia, ale jeść uwielbiam :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmm....pyszności :)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziała , że źla robie , wiedziąłam . Ostatnio salceson , a dziś?:DDDDDD

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają cudnie:)napewno przepis będzie wypróbowany:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak.. dzieci bardzo lubię słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cos mi sie czas pieczenis nie zgadza za malo minut

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...