piątek, 23 lipca 2010

Sernik na ciemnym spodzie

Kolejny przepis z blogu kuchareczki58.




Przepis na sernik na ciemnym spodzie (cytuję):

Ciasto:
 - 3/4 kostki margaryny,
 - 3 szkl. mąki,
 - 1 szkl. cukru,
 - 4 żółtka,
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany,
 - 2 łyżki kakao,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

 Masa serowa:
 - 1 kg sera półtłustego ( dałam wiaderkowy),
 - 6 żółtek,
 - 1,5 szkl. cukru,
 - 6 białek,
 - 1 budyń śmietankowy,
 - 1 kostka margaryny,
 - kilka kropel olejku arakowego ok. 5-7;

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy wysypać na stolnice i zagnieść z nich ciasto. Następnie  wstawić do lodówki.
Do masy serowej należy ubić robotem:  margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać  po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką  do masy serowej.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta startą na tarce o dużych otworach.
Sernik należy piec około 1 godzinę ( +ok.10min) w temp. 200 stopni C ( bez termoobiegu ).
Pozostawić w lekko uchylonym  piekarniku do wystudzenia.
Blaszka miała wymiar : 25 cm x 40 cm .
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Kocham serniki! Mam też własny przepis na sernik o ciemnym spodzie.A tam jest tyle kalorii...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda:)Lubię serniki więc przepis wypróbje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekę bardzo podobny o nazwie 'Izaura" jest pyszny , odpowiednio wilgotny a połączenie murzynka z masą serową obłędne. Na wierzch idzie polewa i wiórki kokosowe mniammmm. :) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki pyszny musi być..:) przypomina sernik mojej babci:) chyba ją poproszę o zrobienie na następną wizytę,ostatnio wszakże udało mi się ją namówić na pierogi z jagodami;)mniam
    pozdrawiam!
    Just

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow!!! Wygląda przepięknie:)
    Jest mi ogromnie miło ,że korzystasz z moich przepisów.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj pyszny, od lat ten sernik zadomowił się u mnie i często go piekę, tylko ja mam przepis z książki kucharskiej.
    PS. Ja wkładam ciasto do zamrażalnika na godzinkę po czym na spód jak i na wierzch trę na tarle ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...