Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego;
- 1 jajko;
- 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie;
- sól, pieprz (ewentualnie inne przyprawy);
- 1 cebula lub 3 ząbki czosnku;
- ser, cebula i ogórki kiszone na nadzienie;
- bułka tarta;
- olej do smażenia;
Do mięsa mielonego dodać:
- 1 jajko,
- odciśniętą bułkę,
- drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę lub czosnek przeciśnięty przez praskę,
- sól, pieprz (ewentualnie inne przyprawy)
Cebulę i ogórki kiszone pokroić w słupki, plasterki sera przekroić na pół:
Z masy mięsnej formować placuszki. Na środek każdego nakładać cebulę i ogórka kiszonego zawinięte w plasterek sera:
Uformować podłużne zrazy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
Smacznego!
Pyszne to napewno jest.Tylko skad ja tu ogoraski wezme?:)
OdpowiedzUsuńJak ładnie obfocone zraziki! :) I jak apetycznie wygladają! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)))
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetyczne,że muszę podjąć wyzwanie:)) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńmniam- smakowiecie sie prezentuja !!!
OdpowiedzUsuńJuż wiem jakie będą moje kolejne mielone :).
OdpowiedzUsuńsmacznie i szybko a chodził za mna ogórek
OdpowiedzUsuńa dziś była ogórkowa
zapowiadają się przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Mniam,mniam :P
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Świąt życzy Bovary razem z Lucky ;D
Przepis wygląda tak przepysznie, ze aż się głodna zrobiłam:) Muszę kiedyś wypróbować, bo wydaje się to świetną alternatywą do zwykłych mielonych:)
OdpowiedzUsuńMuuszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za fajny przepis
OdpowiedzUsuńMój mały fan jajka niespodzianki zjadł aż było miło patrzeć. Jeśli czyjeś dziecko, jak moje, lubi różne nadziewajki ale bez kiszonych i czosnku, możecie dać małosolne. Własne pokończyliśmy dlatego użyłam chrupkich z Gomaru i efekty jak na wstępie. Dokładka będzie musiała jednak poczekać do jutra
OdpowiedzUsuń