Przepis na gulasz z szynki :
- 0,5 kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- sól lub Vegeta,
- pieprz, majeranek,
- kwaśna śmietana i mąka do zagęszczenia;
Szynkę pokroić w kostkę. Posypać przyprawami: solą lub Vegetą, pieprzem i szczyptą majeranku (lub innymi według uznania). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć przyprawioną szynkę, wlać około 2 szkl. wody. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę ( ja dodaję cebulę przekrojoną na pół - mój syn nie lubi cebuli...). Przykryć. Piec ok. 80 minut (lub krócej) w temperaturze ok. 170 stopni (w piekarniku z termoobiegiem).
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki z 3 łyżkami śmietany, dolewamy trochę gorącego sosu z szynki i dokładnie mieszamy. Gulasz przekładamy do garnka. Jeśli jest za mało wody to dolewamy i do gotującego się powoli wlewamy wymieszaną mąkę ze śmietaną.
(Na zdjęciu gulasz przed zagęszczeniem.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz