środa, 12 sierpnia 2009

Gulasz z szynki - najprostszy

Przepis na gulasz z szynki :
  • 0,5 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • sól lub Vegeta,
  • pieprz, majeranek,
  • kwaśna śmietana i mąka do zagęszczenia;

Szynkę pokroić w kostkę. Posypać przyprawami: solą lub Vegetą, pieprzem i szczyptą majeranku (lub innymi według uznania). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć przyprawioną szynkę, wlać około 2 szkl. wody. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę ( ja dodaję cebulę przekrojoną na pół - mój syn nie lubi cebuli...). Przykryć. Piec ok. 80 minut (lub krócej) w temperaturze ok. 170 stopni (w piekarniku z termoobiegiem).
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki z 3 łyżkami śmietany, dolewamy trochę gorącego sosu z szynki i dokładnie mieszamy. Gulasz przekładamy do garnka. Jeśli jest za mało wody to dolewamy i do gotującego się powoli wlewamy wymieszaną mąkę ze śmietaną.


(Na zdjęciu gulasz przed zagęszczeniem.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails