Przepis na kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce:
- 1 dość duży kalafior,
- 2 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, olej do smażenia,
- pokruszone płatki kukurydziane na panierkę;
Kalafiora lekko obgotować. Ostudzić, rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, jajkami, bułką tartą, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Masę - jeśli jest za rzadka - można zagęścić bułką tartą lub mąką. Formować kotlety i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Wyglądają smakowicie... Trzeba bedzie też upichcić... :) Jutro na zakupy "upolować" kalafior....:) Pozdrawiam serdecznie... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję joie za kamentarz. Mam nadzieję, że będą smakowały ( wiem, że nie wszyscy lubią "warzywne" kotlety). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetyczne.....chyba zrobię.
OdpowiedzUsuńWłaśnie znalazłam Pani przepis i już gotuje kalafiorka..... na pewno będzie pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrobie podobnie, tylko panieruję w jajku i bułce całe kwiaty kalafiora, skorzystam jednak z płatków kukurydzianych
OdpowiedzUsuńsą przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńkasia