niedziela, 9 sierpnia 2009

Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce

Dla odmiany ...



Przepis na kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce:

  • 1 dość duży kalafior,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, olej do smażenia,
  • pokruszone płatki kukurydziane na panierkę;
Kalafiora lekko obgotować. Ostudzić, rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, jajkami, bułką tartą, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Masę - jeśli jest za rzadka - można zagęścić bułką tartą lub mąką. Formować kotlety i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie... Trzeba bedzie też upichcić... :) Jutro na zakupy "upolować" kalafior....:) Pozdrawiam serdecznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję joie za kamentarz. Mam nadzieję, że będą smakowały ( wiem, że nie wszyscy lubią "warzywne" kotlety). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne.....chyba zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie znalazłam Pani przepis i już gotuje kalafiorka..... na pewno będzie pycha. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. robie podobnie, tylko panieruję w jajku i bułce całe kwiaty kalafiora, skorzystam jednak z płatków kukurydzianych

    OdpowiedzUsuń
  6. są przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    kasia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...