Przepis na parówki w cieście drożdżowym:
Składniki:
- 12 parówek,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 dag drożdży,
- cukier,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajo,
- 0,5 kostki masła,
- olej;
Śmietanę mieszamy z drożdżami, szczyptą soli, cukru i gałką muszkatołową. Dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w cienkie prostokąty, owijamy nimi parówki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Paszteciki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Smacznego!
Fajne!Właśnie mam parówki i chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńwow, ślinka mi pociekła, jutro kupuję parówki, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)muszę wypróbować ten przepis:)Dziękuję za odwiedzinki na blogu i pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń...no i teraz nie mogę przeboleć, że jestem na diecie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
mniaaaammmmm!! :)))
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie i na pewno takie są! :) wypróbuję ten przepis! ja zwykle zapiekam parówki w naleśniku i teraz będę miała drugą parówkową alternatywę w cieście :))
Pozdrawiam serdecznie! :)
fantastyczny pomysł na niebanalne parówki!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! I think I gained 10 kilos just by reading your pretty blog! :o)
OdpowiedzUsuń