czwartek, 29 lipca 2010

Parówki w cieście drożdżowym

Przepis na te parówki pochodzi z gazetki "Przyślij przepis".



Przepis na parówki w cieście drożdżowym:

Składniki:
  • 12 parówek,
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 dag drożdży,
  • cukier,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajo,
  • 0,5 kostki masła,
  • olej;

Śmietanę mieszamy z drożdżami, szczyptą soli, cukru i gałką muszkatołową. Dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki. 
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w cienkie prostokąty, owijamy nimi parówki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Paszteciki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Fajne!Właśnie mam parówki i chętnie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, ślinka mi pociekła, jutro kupuję parówki, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają:)muszę wypróbować ten przepis:)Dziękuję za odwiedzinki na blogu i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...no i teraz nie mogę przeboleć, że jestem na diecie ;)
    pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaaammmmm!! :)))
    wyglądają pysznie i na pewno takie są! :) wypróbuję ten przepis! ja zwykle zapiekam parówki w naleśniku i teraz będę miała drugą parówkową alternatywę w cieście :))
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny pomysł na niebanalne parówki!

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks delicious! I think I gained 10 kilos just by reading your pretty blog! :o)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...