Przepis:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 papryka (ja daję 3 papryki: zieloną, czerwoną i żółtą),
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- groszek konserwowy - mała puszka,
- przecier pomidorowy w puszce (najmniejszy),
- 6 łyżek oleju,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki stołowe maggi,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sól , pieprz , vegeta.
Piersi, pieczarki, paprykę, marchewkę oraz cebulę pokroić. Piersi posypać 1 łyżeczką curry, 1 łyżką przyprawy chińskiej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka ( 3, 4 minuty) oraz marchew, pieczarki, cebulę i paprykę. Przekładamy do naczynia, w którym będzie się dusiło, dodajemy 2 łyżki stołowe maggi, 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę vegety ( z solą i vegetą trzeba uważać - sos sojowy i maggi są słone). Dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i odsączony groszek. Doprawić według uznania pieprzem.
Na temat takich gulaszów i sosów robię wariacje. Uzywam warzyw jakie akurat mam lub kupuję mrożone.Zawsze z ryżem. Pychota.
OdpowiedzUsuńRyż gotuję wcześniej a potem na patelni go odsmażam na oleju z dodatkiem np curry lub kurkumy. Robi się sypki i aromatyczny.Z ryzem miała wiele doświadczeń aż w koncu nauczyłam go posłuszeństwa.
muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuń