Przepis na ciasto miodowe z kajmakiem , masą budyniową i orzechami:
Ciasto:
- 55 dag mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 5 łyżek mleka,
- 2 łyżki miodu,
- 22 dag cukru ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody;
- 30 dag posiekanych orzechów włoskich,
- 11 dag cukru,
- 1/2 kostki masła lub margaryny,
- 2 łyżki miodu;
- budyń waniliowy,
- 375 ml mleka,
- 1/2 kostki masła,
- 11 dag cukru (o ile budyń nie jest już z cukrem);
- puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka z masą krówkową)
- dżem z czarnej porzeczki;
Ciasto:
Mleko, miód, cukier i margarynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek, sodę i jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Piec każdą ok. 15-20 min. Ostatnią cześć piec razem z masą orzechową.
Masa orzechowa:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, do płynnej masy dodać orzechy. Wylać masę na surowe ciasto.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Zmiksować masło, do masła małymi porcjami dodawać budyń, doprawić sokiem z cytryny.
Układanie:
Ciasto - masa kajmakowa - ciasto - dżem - masa budyniowa - ciasto z orzechami
Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień, gdy ciasto „przegryzie się” z masami.
Mleko, miód, cukier i margarynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek, sodę i jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Piec każdą ok. 15-20 min. Ostatnią cześć piec razem z masą orzechową.
Masa orzechowa:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, do płynnej masy dodać orzechy. Wylać masę na surowe ciasto.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Zmiksować masło, do masła małymi porcjami dodawać budyń, doprawić sokiem z cytryny.
Układanie:
Ciasto - masa kajmakowa - ciasto - dżem - masa budyniowa - ciasto z orzechami
Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień, gdy ciasto „przegryzie się” z masami.
MNIAM, smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńmmm... na pewno ciacho jest pyszne
OdpowiedzUsuńhello Joanna!i was happy to find U!a lot of great staffs to see here,only if time would permit more.i'm always whining about it!hugs ildi
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne :))) i baardzo slodkie
OdpowiedzUsuń