poniedziałek, 26 października 2009

Ciasto miodowe z kajmakiem, masą budyniową i orzechami - Snickers

Przepis na to ciasto pochodzi z gazetki "Mój przepis". Jest ono naprawdę pyszne, chociaż dość słodkie (ja dodałam mniej cukru do ciasta i masy budyniowej).



Przepis na ciasto miodowe z kajmakiem , masą budyniową i orzechami:

Ciasto:
  • 55 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 5 łyżek mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 22 dag cukru ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody;
Masa orzechowa: 
  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich,
  • 11 dag cukru,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 2 łyżki miodu;
Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy,
  • 375 ml mleka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 11 dag cukru (o ile budyń nie jest już z cukrem);
Kajmak:
  • puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka z masą krówkową)
  • dżem z czarnej porzeczki;
Ciasto:
Mleko, miód, cukier i margarynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek, sodę i jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Piec każdą ok. 15-20 min. Ostatnią cześć piec razem z masą orzechową.

Masa orzechowa:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, do płynnej masy dodać orzechy. Wylać masę na surowe ciasto.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Zmiksować masło, do masła małymi porcjami dodawać budyń, doprawić sokiem z cytryny.

Układanie:
Ciasto - masa kajmakowa - ciasto - dżem - masa budyniowa - ciasto z orzechami
Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień, gdy ciasto „przegryzie się” z masami.

4 komentarze:

  1. mmm... na pewno ciacho jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. hello Joanna!i was happy to find U!a lot of great staffs to see here,only if time would permit more.i'm always whining about it!hugs ildi

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacyjne :))) i baardzo slodkie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...