poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - bardzo dawno już nie robiłam.



Przepis na fasolke po bretońsku

Przepis:
  • 500 g fasoli,
  • 300 g kiełbasy,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • majeranek, sól, pieprz, mielona papryka;

Fasolę moczymy ok. 12 godzin, a następnie w tej samej wodzie gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również boczek oraz kiełbasę i smażymy. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Gotujemy, aż fasola będzie miękka.






7 komentarzy:

  1. ależ pysznie wygląda:))
    mój tata jak wpada do domu to zawsze gotuje wielki gar takiej fasolki, teraz kiedy przestałam jeść mięso myślę nad alternatywną wersją, zobaczymy co z tego wyjdzie;)
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie! Narobiłaś mi smaka!!! Od dawna mi się jej chce a teraz tym bardziej. No i muszę zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolka wygląda bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze dziś kupię fasolę, a jutro będzie fasolka po bretońsku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolina Majewska23 sierpnia 2012 22:53

    Ale smakowita strona, niebezpiecznie jest tutaj wchodzić o tej porze, na sam widok ślinka cieknie. :) (Nie mogłam znaleźć księgi gości, więc piszę pod ostatnim postem, aczkolwiek nie za fasolkę po bretońsku chciałabym podziękować, jeno za inspirację na kotlety z gotowanego kurczaka, które jednak zrobiłam i tak po swojemu i Córze niestety nie smakowały tak bardzo jak mnie. ;) Ale cieszę się, że mięso z zupy przynajmniej się nie zmarnowało. )

    OdpowiedzUsuń
  6. jej, sto lat nie jadłam :) przypomniałas mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam fasolkę:)) A Twoja wygląda smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...