Zupa meksykańska (z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą)
Przepis:
- o,5 kg chudego mielonego mięsa,
- 2 duże cebule,
- mały koncentrat pomidorowy,
- puszka kukurydzy,
- puszka fasoli czerwonej,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 kostki rosołowe wołowe,
- 2 duże łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki oliwy,
- pieprz, sól;
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć a oliwie. W garnku zagotować litr wody. Włożyć kostki rosołowe, mięso i cebulę. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać fasolę, kukurydzę, majeranek i tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować 15 minut. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 15 minut, mieszając.
JESTEM GŁODNA!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę meksykańską, chociaż troszkę inaczej ja robię. Już czytając Twój przepis mam ślinotok:-)
OdpowiedzUsuń