czwartek, 10 września 2009

Zupa meksykańska

Moim chłopcom (nawet Adasiowi, który nie lubi zup) bardzo smakowała...



Zupa meksykańska (z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą)

Przepis:
  • o,5 kg  chudego mielonego mięsa,
  • 2 duże cebule,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 kostki rosołowe wołowe,
  • 2 duże łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz, sól;

Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć a oliwie. W garnku zagotować litr wody. Włożyć kostki rosołowe, mięso i cebulę. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać fasolę, kukurydzę, majeranek i tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować 15 minut. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować  15 minut, mieszając.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę meksykańską, chociaż troszkę inaczej ja robię. Już czytając Twój przepis mam ślinotok:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...