Przepis na kołduny ziemniaczane z mięsem mielonym:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól, pieprz;
- 1,5 kg mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta namoczona w mleku,
- sól, pieprz;
- olej, kostka bulionowa, mąka, woda;
kotlety:
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy płaskie kotlety i smażymy.
kołduny:
Gdy kotlety z mięsa mielonego ostygną oblepiamy na grubość ok. 1 cm masą ziemniaczaną. Smażymy. Następnie układamy w garnku i zalewamy sosem (przygotowanym z mąki, wody i kostki bulionowej - lub domowego wywaru mięsnego). Dusimy 5-10 minut.
Uwielbiam kołduny :) Kiedyś ze znajomymi jeżdziliśmy po róźnych bardzo eleganckich resatauracjach i bralismy wszędzie po prostu kołduny w rosole hihi :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, nie wiem co na to mój żołądek, ale ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda to naprawdę przepysznie! Aż wstyd przyznać, że jeszcze takich nie jadłam. ;))) Koniecznie muszę wypróbować, dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają, muszę wypróbować, ja serdecznie zapraszam na mojego kurczaka z brzoskwiniami;))
OdpowiedzUsuńhttp://artnova24.blogspot.com/2010/08/ogaszam-pyszne-candy.html
dobrze wypróbuje
OdpowiedzUsuń