na tej stronie: http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,rogaliki_topielce.php. Naprawdę polecam ! Są bardzo puszyste i delikatne. Przygotowanie również trwa krótko - parę minut wyrobienie składników w malakserze, 20 minut przerwy na "topienie" ciasta w wodzie, ok 15 minut na przygotowanie z ciasta rogalików no i pieczenie.
Przepis na topielce - przepyszne rogaliki drożdżowe:
Składniki:
- 20 dag margaryny,
- 1/2 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru ,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 dag drożdży,
- oraz dżem, powidła lub krem czekoladowy;
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać mleko, drożdże, mąkę, jajka i cukier. Wyrobić dobrze ciasto (w malakserze trwa to kilka minut).Ciasto zawinąć w czystą szmatkę i włożyć do dużej miski lub dużego garnka wypełnionego zimną wodą (utopić ciasto w wodzie). Tak pozostawić na 15-20 minut.
Gdy wypłynie na wierzch wyjąć ciasto na stolnice posypaną mąką. Ciasto rozwałkować wykrawać trójkąciki. Na każdy trójkącik nakładać dżem, powidła lub krem czekoladowy i zawijać rogaliki. Posmarować żółtkiem i piec w 160 stopniach przez 15 do 20 minut.
ależ mi smaka narobiłaś tymi topielcami:))moja mama kiedyś szukała przepisu na to ciasto,tzw,wspomnienie z dzieciństwa....uraduje się,jak jej przyniosę przepis:))dziękuję Joasiu
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają :))))
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje w ten weekend :)
Jutro albo w niedzielę je zrobię ! Ależ mi smaka narobiłaś ;P
OdpowiedzUsuńSłyszałam juz kiedys o topielcu, ale nie miałam przepisu. Spróbujemy, spróbujemy:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńi wychodzą bardzo kruche:) a ja nie zawijam w ściereczkę tylko wsadzam takie gołe ciasto do wody:)
OdpowiedzUsuńZapraszam po wyróżnienie ;)
OdpowiedzUsuńKobieto, nie kuś:) Ja się odchudzam!!!
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie piekłam rogalików. smaka mi narobiłaś :) chyba się wezmę ....
OdpowiedzUsuńRzeczywiście narobiłaś smaku ale czy Ty masz na względzie nasze figury? Żartuję! Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo wszystkim za komentarze :)
OdpowiedzUsuńJoaaasiu, kusisz niesamowicie, wystarczy spojrzeć na te rogaliczki, a już marzysz o tym żeby spróbować - na pewno wypróbuję przepis - pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń