Ciasteczka te piekę już od paru lat. Są pyszne. Wszystkim - a szczególnie moim dzieciom - bardzo smakują.
Przepis na ciasteczka krucho-drożdżowe:
- 30 dag mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 2 dag drożdży,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- dowolny dżem, marmolada lub powidła;
Wszystkie składniki zagnieść. Drożdże można dodać rozkruszone lub rozpuścić je w śmietanie i cukrze. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie rozwałkować, wycinać szklanką i sklejać (tak jak pierogi) z dżemem w środku. Piec w temperaturze 175 stopni do złotego koloru (ok. 12 minut).
Smacznego:)
Ślicznie dziękuję za odwiedziny i za pozostawione komentarze:)
Wyglądają apetycznie! Zapiszę przepis i wypróbuję w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńsuper ,mam podobny przepis, faktycznie są pyszne -pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniamuśne!
OdpowiedzUsuńPychota ,na pewno sprobuje;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńmniam :) pewnie cudnie pachniało w całym domu :)
OdpowiedzUsuńdla mnie drożdżowe wypieki są jak czarna magia, ale jeść uwielbiam :)
serdecznie pozdrawiam
mmmmmmm....pyszności :)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWidziała , że źla robie , wiedziąłam . Ostatnio salceson , a dziś?:DDDDDD
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie:)napewno przepis będzie wypróbowany:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo tak.. dzieci bardzo lubię słodkości :-)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCos mi sie czas pieczenis nie zgadza za malo minut
OdpowiedzUsuń