Na początek przepis na wieprzowinę z warzywami po chińsku. To danie już mnóstwo razy pojawiało się na naszym stole. Przepis pochodzi ze starej broszurki "Potrawy egzotyczne" . Książeczka jest stara, ale jest tam mnóstwo ciekawych przepisów.
Przepis (odrobinę zmodyfikowany przeze mnie) na wieprzowinę z warzywami (Chop Suey):
Składniki :
- 300 g schabu pokrojonego w cienkie paseczki;
- 2 łyżki oleju lub oliwy;
- pędy bambusa - 1 słoiczek, około 180 g;
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki;
- 1/2 kg pieczarek drobno pokrojonych;
Marynata:
- 3 łyżki oleju lub oliwy;
- 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 2 szklanki wody lub bulionu;
- 2 łyżeczki sosu sojowego;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- Mięso wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na godzinę.
- Wymieszać składniki sosu i odstawić.
- Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub oliwie ( 1 łyżka) mieszając. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię wlać resztę oleju, po rozgrzaniu smażymy marchewką przez 3 minuty cały czas mieszając, dodać pieczarki, smażyć przez 3 minuty.
- Włożyć na patelnię mięso i odsączone pędy bambusa. Smażyć z warzywami przez minutę.
- Wlać sos, gotować, aż zgęstnieje cały czas mieszając.
- Podawać z ryżem.
Oryginalny przepis - zdjęcie z w/w broszurki:
Wygląda smacznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPozdrawiam
Na pewno kiedyś to zrobię:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto :-)
UsuńPozdrawiam :-)
Wygląda bardzo apetycznie, a co ważne dla mnie jako faceta przepis nie jest chyba jakiś karkołomny, więc powinienem sobie z nim poradzić;)
OdpowiedzUsuńHello from Spain: thanks for your visit to my blog dedicated to Barbies. I really like your blog. Great receipes. I already did a follower of your blog. Keep in touch
OdpowiedzUsuńThank you Marta :-)
OdpowiedzUsuń